Galleria Bronda, Helsinki

Curriculum Vitae

Kiroilevan siilin piirtäjä, Milla Paloniemi, on vuonna 1983 syntynyt graafinen suunnittelija, sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja. Hän asuu Tampereen Pispalassa. Paloniemi on piirtänyt sarjakuvia niin kauan kuin muistaa. Jo lapsena hän askarteli omia, kopiokoneella kopioituja eläinlehtiä, joita hän kauppasi lähipiirilleen ja postitteli kirjekavereilleen.

Paloniemen sarjakuvia julkaistiin myös satunnaisesti Jalasjärven paikallislehti Kunnallissanomissa, sekä Ilkka-lehdessä (Milla mm. voitti sarjakuvakilpailun vuonna 1996). Aiheet käsittelivät pääosin hevosia ja muita eläimiä. Esikuvia oli vähän, mutta yksi idoli oli (ja on) ylitse muiden: Hevoshullu/Min Häst -lehden sarjakuvapiirtäjä Lena Furberg. Suuresti Paloniemen piirtämisintoon vaikutti myös suomalaisen sarjakuvan niin kutsuttu "grand old man" Veikko "Joonas" Savolainen, joka veti Jalasjärvellä sarjakuvaleirin Paloniemen ollessa 8-vuotias. Hän kannusti Paloniemeä jatkamaan ammattilaiseksi asti. Ensimmäinen suuremmalle yleisölle esitelty sarjakuva julkaistiin Ilta-Sanomien Kuukauden kotimaisena vuonna 2002. Sarjakuvan nimi oli "Pertsa" ja sen käsikirjoitti Paloniemen isoveli Mirko. Se kertoi lukiolaispojan elämästä puujalkahumoristiseen tyyliin.

Siilin lisäksi Paloniemen muita tunnetuimpia sarjakuvia ovat muun muassa kissa-koira-aiheinen Tassutellen, joka julkaistiin albumina vuonna 2007. (Facebook-sivu: https://www.facebook.com/Tassutellen-622821341127772/)), omaelämänkerrallinen sarjakuvablogi En vaan osaa! (norpatti.sarjakuvablogit.com), jonka merkinnöistä on julkaistu koostealbumit vuosina 2008 ja 2010. (Facebook-sivu: https://www.facebook.com/envaanosaa/) sekä vuonna 2015 julkaistu albumi "112 osumaa - Sarjakuvataiteilijan päiväkirja" sekä haikeahko, lapsillekin sopiva interaktiivinen sarjakuvakirja Kettu ja minä (2009). Koira-aiheinen sarjakuva Veera&minä tuli tunnetuksi Lemmikki-lehden sivuilta 2008-2012, ja niistä julkaistiin samanniminen albumi 2013. (Facebook-sivu: //www.facebook.com/VEERAkoira/ )

Paloniemi on piirtänyt myös PAM-lehteen Aina Oikeassa -nimistä sarjakuvaa, sekä Minna-nimistä kissaa Pelastakaa Lapset ry:n lehteen. Lisäksi hänen sarjakuviaan on julkaissut mm. Vinski-lehti, Sunnuntaisuomalainen, Aku Ankka, Karvinen, Fingerporilainen ja Sarjainfo. Lähes kaikki Paloniemen teokset on julkaissut Kustannusosakeyhtiö Sammakko. Paloniemellä on julkaisulistallaan myös lukuisia omakustanteita, sekä Lempo-kustantamon julkaisema Maailman Komein Karhu. Uusia sarjakuvia ja hahmoja syntyy jatkuvasti. Paloniemi on ollut mukana myös lukuisissa antologioissa, sekä toimittanut itse antologiat Sarjakuvakeittokirja (2010), Sarjakuvakeittokirja 2 (2012), sekä Höh!...ja muita sarjakuvakertomuksia lapsille (2012).

Koulutukseltaan Paloniemi on graafinen suunnittelija (medianomi amk, EVTEK muotoiluinstituutti 2007). Sitä ennen hän opiskeli Jalasjärven lukiossa, sekä Kauhajoen evankelisessa opistossa graafisen suunnittelun linjalla. Lisäksi Paloniemi on opiskellut nykytaidetta Taidekoulu MAAssa 2013-2016.